Dag lieve Schatten…

Gisteren ook gekeken, met het bord op schoot, naar de landelijke intocht van Sint en zijn Pieten? Het is ieder jaar weer reuze spannend! Komt Sint op tijd aan om alle lieve, juichende en zingende kindertjes een handje te schudden? Is de bootreis vanuit het verre Spanje probleemloos verlopen? Zijn alle pakjes meegekomen en niet onbelangrijk, het grote sinterklaasboek? Het lijkt er trouwens op dat die ‘ouwe baas’ niet nog ouder wordt. Zijn lachende en dansende Moriaantjes zijn niet meer zo zwart als roet. Pieten – gelukkig zijn ze niet tot Jan, Joris of Corneel omgedoopt –  in alle kleuren en maten. Zwarte, donker- en lichtbruine, vijftig tinten grijs, roetveeg, stroopwafel, regenboog, kale en jawel een wit meisjes Pietje. Die Zielepiet!

Intocht gemist? Kijk hier.

Een vlekkeloze intocht

Wat een gedoe, er is altijd wat. Het grote sinterklaasboek📚 is zoek. Gelukkig is het boek ondertussen in goede handen bij de burgemeester van Dokkum. Maar dat weet Piet niet. Huispiet koerst pakjesboot 12 richting Spanje op zoek naar het grote boek. Tot grote ontsteltenis van de ritmische burgervader van het pittoreske Dokkum hebben de Friese wateren alle letters uit het grote rode boek weggespoeld.

De Dokkumer blaaskapel speelt schaatsmuziek alsof zij de Elfstedentocht begeleidt. Later blazen ze vrolijke Sinterklaas nummertjes en wordt uit volle borst meegezongen. Zielepiet heeft heimwee en maakt rechtsomkeert. Dan nog die vreemde meneren met kokette rode rolkoffertjes. Wordt dit mysterie opgelost voordat de goed heilig man zijn verjaardag viert?

Voet aan wal

zwaai sint
Foto: ANP

Wanneer de uitbundige en uiterst goedgehumeurde Sint eenmaal voet aan wal in het oud-Hollandse dorpje heeft gezet, noemt hij iedereen als vanouds bij naam. Gisteren waarschijnlijk nog mee geknikkerd.

“Dag Dokkum, dag lieve Schatten, hallo Lieverd, dag Kerel, dag Papa en Mama, dag Opa’s en Oma’s, dag Hielke en Sietske”. Knap hoor! Sint heeft een geheugen als een olifant. Zijn trouwe viervoeter staat geduldig te wachten. Rijdt hij de bisschop dit jaar ook zo behendig over de hoge hoge daken?

Schoen zetten

Heb je je schoen gisterenavond in de gang bij de voordeur, voor de gaskachel of onder de schoorsteen gezet? Met een mooie tekening en een wortel met wat hooi voor Amerigo? Net voor het slapen gaan het ‘Sinterklaas kapoentje’ gezongen en onder je bed gecheckt of er toevallige geen afluisterpietje verstopt zit?

Dan zat er vanmorgen – nadat je samen met je broertjes en zusjes heel zachtjes in alle vroegte naar beneden bent geslopen – vast en zeker iets lekkers in je schoen. Vannacht verder niets gehoord, toch? Geen trippelgetrappel van de paardenvoetjes.

sint tekenOf had je een briefje van Gluurpiet waarin staat vermeld dat je beter je best moet doen op school of iets minder biertjes moet drinken en je stinksokken niet als een rolletje in de wasmand mag gooien? Want Piet weet werkelijk alles. Hij zou zomaar je moeder kunnen zijn. Ook zij weet… veel! En is de gekregen chocolade letter wel de beginletter van je naam? En niet toevallig de M van mama omdat die groter oogt, terwijl je al jaren Hermien heet?!

Dag lieve schatten…een knusse Sinterklaas tijd toegewenst!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s