Je maakt het in de bouw!

Diploma-uitreiking, een feestje van herkenning.

Na een koude winter of een nat voorjaar wordt weleens geroepen dat het hoog tijd wordt voor fluitende bouwvakkers. Alias “korterokjesweer”.

‘Fluitende bouwvakkers’ een imago waar vaklui uit de bouw maar moeilijk vanaf komen. Evenals het ruwe bolster, blanke pit type met luide Nederlandstalige levensmuziek op de achtergrond.

Hoe anders was het gisteren tijdens de diploma-uitreiking. In de prachtige tot ‘feestzaal’ omgetoverde werkplaats van de bouwopleiding, werden de geslaagden in kleine groepjes naar voren geroepen en één voor één toegesproken. Het stoere maakt plaats voor zenuwachtig gestuntel.

Veel van de toespraakjes kunnen in de repeat stand worden afgespeeld:

‘Rustige jongen, man van weinig worden’. (Ik noem verder geen namen maar af en toe zit er een praatjesmaker tussen). ‘Doet het prima op de werkvloer’. ‘Laks met inleveren van werkbriefjes en daarom naamsbekendheid bij de administratie van de school’. ‘Een broertje dood aan die ene dag in de schoolbanken, en al helemaal aan huiswerk maken’. Aan de lachende reacties en bevestigende knikjes van de mensen in de zaal te horen en te zien, een ‘waar feest’ van herkenning.

Terwijl de mentor zich tot één van de jongens richt, wippen ze ietwat onhandig en zenuwachtig van het ene op het andere been. Niet goed wetend waar ze hun handen moet laten. Stoer met de duimen in de broekzak of toch liever met de armen over elkaar. Menig zweetsnor schittert door de felle, op het podium gerichte, lampen. De vakmaatjes staan gniffelend naast elkaar. Want zo meteen staat één van hen het gevreesde toespraakje te wachten.

‘Tien keer liever op de steiger in de brandende zon dan, voor op het podium, in de felle schijnwerpers’, moeten ze gedacht hebben. Uiteindelijk komen ze er allemaal goed vanaf. Alle bouw- en leerbedrijven zijn stuk voor stuk enthousiast over de inzet, gedrevenheid en vakmanschap van deze jonge knapen. Er ligt voor hen een mooie toekomst weggelegd in de bouw. Handige handjes zijn immers hard nodig. Het vak is zeker niet suf. Tegenwoordig is een bouwvakker iemand met een iPad, die met GPS een gebouw uitzet, die veel digitaal doet én nog steeds met zijn handen werkt. Of er ook digitaal gefloten kan worden? Vast!

Met een ferme handdruk en de welgemeende woorden “van harte gefeliciteerd” verlaten de jongens opgelucht het podium om het diploma te ondertekenen en in ontvangst te nemen, inclusief een klein cadeautje en rode roos. Blij dat alle ‘poespas’ voorbij is, komen ze met grote pas en een glimlach van oor tot oor teruggelopen. Een even grote glimlach bij de ouders. Trots op hun kanjer. Snel wordt het roosje overhandigd: “Hier Mutti, deze is voor jou”.

Zeg nou zelf. Deze ruwe bolster, blanke pit heeft het nu al gemaakt!

Een fluitende groet van

cropped-aan-de-klets-fb-logo-ogeltje5.jpg

AnnegritS

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s