Laat de winter maar komen!

Schoppendag

Terwijl in de Alpenlanden meters sneeuw valt, is het Hollandse weer grauw en nat. Kwakkelweer, hondenweer of snertweer. Je mag het beestje zelf een naam geven. Een wekenlange wolkensluier die niet van ophouden weet. Het weerbericht geeft de mededeling dat het van tijd tot tijd regent. Van tijd tot tijd een zeer ruim begrip. Vandaag, de zoveelste ‘schoppendag’ op rij.
Er gaan talloze ‘boerenwijsheden’ en ‘familieverhalen’ over strenge winters rond die van generatie op generatie worden doorgegeven. Een aantal astronomen denkt dat we deze winter te maken krijgen met een zonnevlekkenminimum. Meteorologisch abracadabra maar als de wijsheden en het zonnevlekkenminimum wel kloppen, dan zou het zo maar kunnen dat we langdurig de kou ingaan.

Krakend geluid van verse sneeuw

 

Ook zo’n zin  in een strenge winter? Ik zie ze zo voor me, die ijskoude idyllische winterlandschappen. Met helblauwe luchten en een frisse, misschien wel gure wind. Bevroren sloten en plassen. Prikkeldraad met rijp. Winterwonderland met ijskristallen op de ramen. Wandelen op ondergesneeuwde bospaden, langs weides waarin doorgewinterde schapen onverstoorbaar kauwen op een ‘fusken’ hooi. Stevige stappers aan en in stilte genieten van het krakende geluid van verse sneeuw onder de zolen. Geen weg kunnen vinden omdat ‘boezewind en jachtsnee’ het pad langs hoger gelegen akkers volledig heeft bedekt. Wegzakken tot aan de knieën. Hand in hand met ‘meneer Langbeen’ verder struinen door de sneeuwmassa. Het ultieme winter gevoel.

Schaatslol

Het  liefdevolle gesleep met sleetjes. Bepakt met Grolse-wanten-muts-sjaal-mummies. Rode wangen, een loopneus en een rollende traan. Schaatsen en glijden op de gracht. De schaatslol spat ervan af. Ik zie het geklungel tijdens de eerste schaatspogingen. Er ligt er altijd wel een op zijn snufferd op het ijs na het uithalen van levensgevaarlijke capriolen. Gauw opstaan en om zich heen kijkend of (n)iemand het heeft gezien. Opgewonden geluiden omdat het pirouetje of het eerste baantje zonder vallen en opstaan is gelukt. Muziek van de fanfare ter opluistering en koek-en-zopie om de ‘binnenkachel’ brandend te houden. Een op en top romantische winterbeleving.

Spechten, sneeuwuil, insecten, muizen, spinnen?

 

Heb jij toevallig spechten gespot die bomen met elkaar delen, of een vroege sneeuwuil gezien? Waren de maiskolven dikker dan gebruikelijk, was het een insectenrijke zomer, zijn de muizen in huis op zoek naar eten of gruwelde je van de vele spinnen? Allemaal tekenen die een strenge winter voorspellen. Of ga je liever voor een minimum aan zonnevlekken?

Laat die mooie, strenge winter maar komen. Het kan nog! Zo niet, dan is schaatsen op ijsblokjes en een sneeuwpop van poedersuiker een alternatief. Welke voorkeur heb jij?

Wintergroet van,

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s