Hitte

Hittegolf en het extreme weer: het meest beschreven en besproken onderwerp van de afgelopen dagen. En niet alleen bij de kapper. De zon is genadig, treinen staan stil. Het ene na het andere weerrecord sneuvelt. Jan Pelleboer zou er een dikke 10 voor hebben gegeven. Alleen al vanwege die idiote, buitensporige hoge temperaturen.

Heel Holland (is aan de) kook(t)!

We puffen, klagen, jengelen en steunen wat af. Tropische warmte met plaknachten. Gekkenwerk. Omdat je toch wakker bent, ieder uur de temperatuur checken. Alsof het dan sneller afkoelt. Mooi niet. De minimumtemperatuur ’s nachts 22°. Real feal temperatuur in huis, zo rond de 27°.

Een trotse vader verkondigt dat tijdens deze hete plaknacht zijn dochter is geboren. Petje af voor moeders. Op de uitgestrekte prairies van South Dakota, bij de Sioux indianen zouden ze haar vast ‘Hittepetit’, kleintje van de hitte, hebben genoemd.

Grappig woord eigenlijk, hittepetit. Volgens de Dikke van Dalen een bedrijvig persoontje. Van bedrijvigheid bij deze hitte geen enkel spoor. Binnen blijven en op en neer naar de koelkast voor een verfrissend bruizend watertje, is het hoogst haalbare. Zelfs dan gutst het zweet tussen ‘berg en dal’ naar beneden.

Code oranje

Heel bizar, 40 graden in Nederland.
Het KNMI geeft code oranje af. Alsof je onder een steen leeft en niet in de gaten hebt dat het heet is. Drink voldoende en beperk lichamelijke inspanning. Komt helemaal goed! Geen haar op mijn hoofd die eraan denkt om de dag met een dansje te beginnen. Om te overleven heeft het RIVM het Nationale Hitteplan opgesteld. Enig idee wat dat inhoudt? Voor het gemak leest Claudia de Breij het voor. Wel kijken, hoor! Op een presenteerblaadje krijg je handige tips en trucs aangereikt om een hittegolf probleemloos door te komen.

Vandaag weer 6° koeler dan gisteren, maar toch nog rond de 25° en 28°. Heerlijk. Het geluk kan niet op. Daarom: altijd blijven lachen, ook bij deze hitte! Ik hoor je denken: hoe, hoe dan?

Fijne dag!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s