Gestrand!

‘Olly, Olly. Olly, nee. Olly, kom. Olly, Olly.’

De succesformule voor een ontspannen stranddag? Zon, zee en strand. Wat heb je nog meer nodig? Meer niet, toch?

Alhoewel die felle zon, Olly, dat wilde, zoute en koude water en al dat zand tussen je billen, tenen en tussen je tanden, bij de eerste de beste hap van een vers meegebracht broodje, alles behalve ingrediënten zijn voor een dagje ontspanning. ‘Ollyyyy’. Maar toch, geen vakantie zonder zee, geen vakantie zonder een stranddag.

Daphne’s toptijd op de 100 meter is een schim bij deze explosies

Er waait een verkoelend briesje. De lucht is strakblauw. Ligbedjes en windschermen voor het uitzoeken. Geen wachtende, opdringerige toeristen, schuilend achter een stapel badhanddoeken. Zonaanbidders die, zodra de ‘zonnepoort’ opengaat, een sprint inzetten alsof hun leven ervan afhangt. Daphne’s toptijd op de 100 meter is een schim bij deze explosies. Op grote afstand maar met een uiterste precisie, waar Michel Jordan een puntje aan kan zuigen, worden de badlakens op de meest gunstig gelegen ligbedjes gemikt. Alles voor het mooiste plekje onder de zon, dicht bij het azuurblauwe zwembadje. Want als je op vakantie bent, wil je vooral ook op vakantie zijn.

We zijn gestrand!

Op het strand van Vlieland heb je een zee van ruimte. Net voorbij de waarschuwingsvlaggen vinden we het ideale plekje. Zonder sprint en zonder gooi-en-smijtwerk. Zonder zonneschijf tegen het handdoekenterreur. ‘Olly, Olly. Kom hierrr.’ Met de nadruk op hier.
We zitten. Insmeren, handdoekje recht en een boek bij de hand. We zijn gestrand! Lezen op het strand is overigens niet de makkelijkste opgave. Voor je het weet, is iemand voor je neus met een parasol of strandtent aan het hannesen of klinkt een opvoedkundig verantwoorde kreet voor kind of hond. Weg aandacht. Daarom eerst rustig acclimatiseren en observeren. Mensen kijken. Heerlijk.

Haar LUIPAARDDESSIN STRANDJURK WAPPERT GRACIEUS

Iets verderop een voorbeeldig stelletje. Zij, slank, lange gebruinde benen en tot warrige knot gebonden blond haar. Haar luipaarddessin strandjurk wappert gracieus. Ralph Lauren zonnebril, model Kattenoog. Hij, breed geschouderd en poepie bruin. Een navy print zwemshort en witte polo, beide met krododil. Mister Spex van Gucci verzacht de buitenwereld. ‘Olly, niet weer hè!’

Een vermakelijk kat-en-muisspel voor de toeschouwers

Op rechts een wanhopige kreet: ‘Arnaudje, wat doe je nú toch, jongen!’ De Gooise r rolt lekkerrr. Arnaud heeft een berg zand over zijn vader gemieterd. ‘Waarom doe je dit?’ Met de resterende energie dat zijn lome lijf bezit, rent hij zijn zoon achterna. Een vermakelijk kat-en-muisspel voor de toeschouwers. Uiteindelijk wint ‘kat’ het en krijgt ‘muis’ als beloning een ferme klets op zijn billen ware het niet dat geamuseerde kijkers paps daarvan weerhoudt. Pa bedenkt zich en maakt er bliksemsnel een stoeipartijtje van. Wel met een klets op de billen maar dan lachend en een au-hauw van Arnaudje.
‘Olly, nee. Olly, kooohom dan. Oooolly. Ollyyyyy, nee, niet doen. Olly, je mag spelen, je mag het allemaal, maar niet bij de mensen komen.’

Niemand is vertederd

Zo’n klein uur later begint de irritatie zo langzamerhand de overhand te krijgen. En een enorme nieuwsgierigheid. Naar Olly. Wie of wat is in godsnaam Olly. De ene naar de andere terechtwijzing volgt. ‘Olly’, met een schelle fluittoon. ‘Olly, hier. Olly, foei. Bah Olly, laat die sigarettenpeuk maar liggen, daarvoor ben je veel te jong.’ De, door ons, tot schreeuwerd omgedoopte hondenliefhebber zoekt lachend oogcontact met zijn publiek. Niemand is vertederd.

Olly, een Faraohond. Denk ik. Hij heeft tenminste alle kenmerken. Kortharig, langstaartig en lichtbruin van kleur. Uiterst raadzaam dit ras aan de lijn te houden wanneer hij/zij zich in een niet omheind gebied bevindt. Het strand bijvoorbeeld. Het prooi-instinct is sterk ontwikkeld, met tijdelijk doofheid voor bevelen als iets interessants ontdekt wordt. Olly dus.

Een succesvolle stranddag. Zon, zee, strand en een aangelijnde Olly. That’s all folks!

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s